emci.nl

Het onderhouden van een teakdek

Geplaatst op

Een teakhouten dek geeft jouw zeiljacht een fraaie en luxueuze afwerking, maar heeft zeker ook praktische voordelen. Een nieuw teakdek is bruin van kleur. Na verloop van tijd verandert het teakdek door middel van een natuurlijk proces van goudbruin naar het uiteindelijke uiterlijk: een natuurlijk zilvergrijs.

Praktische voordelen van een teakdek:

  •         Antislip: teak is een natuurlijk ruw hout, zowel nat als droog. Een teakdek verhoogt de veiligheid aan boord omdat het onder alle weersomstandigheden een goed antislip effect heeft.
  •         Temperatuur van het dek: bij hoge buitentemperaturen blijft een teakdek relatief koel en dat is geweldig als je op blote voeten op het dek loopt.
  •         Isolerend effect: een teakdek heeft ook een zeer effectief isolerend effect op het interieur.

Een teakdek onderhouden

Om jouw teakdek in goede staat te houden, worden de volgende onderhoudsmaatregelen aanbevolen.

Wekelijks

  •         Was het teakdek één keer per week met gewoon zoet of zout water zonder schoonmaakmiddelen om verontreiniging te voorkomen.

Algen en schimmels kunnen zich gaan vestigen in de korrelstructuur en dan wordt het teakdek, waardoor de structuur ruwer wordt. De ruwere structuur maakt het dek gevoeliger voor slijtage. Je kunt dit voorkomen door het teakdek één of twee keer per jaar te reinigen. Als je geen zin hebt dit zelf te doen kan je ook je teakdek laten schoonmaken door professionals.

Eén of twee keer per jaar

Eén of twee keer per jaar, afhankelijk van hoe vaak je de boot gebruikt, moet je een teakdek op de volgende manier schoon te maken om de verontreinigingen van het dek te verwijderen zonder het dek te beschadigen:

  1.       Maak een zeepoplossing bestaande uit 1% zachte zeep (ook wel groene zeep genoemd) in een emmer warm water.
  2.       Neem een zachte borstel en schrob het dek, waarbij je lichte druk uitoefent op de borstel, over de nerf van het hout of draaiende bewegingen maakt.

Naast het bovengenoemde onderhoud adviseren wij je om het teakdek elke vijf jaar op de werf te laten inspecteren. Het doel van deze inspectie is het controleren op schade aan het dek en het inspecteren van de gekitte naden. De kitnaden kunnen na verloop van tijd namelijk verslijten. Het is belangrijk om deze versleten kitnaden op tijd te vervangen of te repareren om te voorkomen dat er vocht tussen of onder de teakdekplanken terechtkomt.

Wat je zeker niet moet doen

  •         Gebruik nooit een hogedrukreiniger om jouw teakdek te reinigen. Dit lijkt het teakdek snel te reinigen, maar het gebruik van een hogedrukreiniger vreet de zachtere korrel van de planken weg. Hierdoor wordt de nerfstructuur veel ruwer, met als gevolg dat het vuil gemakkelijker in het teakdek inbedt. Hierdoor slijt het sneller en wordt het dunner.
  •         Gebruik nooit een harde borstel, want door het gebruik van een harde borstel kan ook de zachte korrel worden weggeschrobd.
  •         Gebruik nooit andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen dan zachte zeep en gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen. Andere reinigingsmiddelen bevatten namelijk krachtige ontvetters, die het hout en mogelijk ook de kitnaden beschadigen. Deze middelen zijn ook slecht voor de lak aan boord, omdat ze een krachtige ontvettende werking hebben.
  •         Je moet ook voorzichtig zijn met “professionele” teakreinigers. Deze reinigers proberen het teakdek in zijn oorspronkelijke bruine kleur te herstellen, maar dat zal niet lang zo blijven. Na een korte tijd keert het dek terug naar zijn zilvergrijze kleur. Deze reinigers zijn meestal op basis van krachtige chemicaliën. Als deze reinigers niet goed worden voorbereid, bijvoorbeeld niet goed verdund, of als het dek achteraf niet goed wordt gespoeld, kan dit type reiniger andere onderdelen van het exterieur beschadigen, zoals jouw lakwerk of de aluminium delen van jouw ramen.

Als je de bovenstaande onderhoudsinstructies opvolgt, kunt je jarenlang probleemloos van jouw teakdek genieten.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden